På Skärtorsdagen hölls Bondens egen marknad på Rådhustorget i Gävle.
Slow food Gästrikland var på plats och bjöd på uppskattat smakprov på nässelsoppa.
Vinden var kraftig och resulterade i att både tälttak och soppkastrull for hit och dig med resultatet att en del av soppan hamnade på marken.
Trots detta hölls humöret uppe och många kom och pratade med oss och vi hade en mycket trevlig dag!
Då soppan var uppskattad kommer här som utlovat receptet!
ANITAS NÄSSELSOPPA, 4 portioner:
Det här behöver du:
1½ l späda nässlor, rensade och väl sköljda, lätt packade i litermått
1 l vatten
2 msk smör
1 gul lök
1-2 vitlöksklyfta
2 msk vetemjöl (kan uteslutas för en glutenfri och något tunnare soppa)
½ l buljong, gärna ekologisk grönsaksbuljong
½ l nässelspad
2 msk finhackad gräslök
1 burk créme fraiche
salt, nymalen svartpeppar
ev. kan man pressa en halv citron i soppan
Gör så här:
Koka upp vattnet och lägg i nässlorna. Låt koka 5 min.
Sila av spadet och spara det.
Hacka de urkramade nässlorna. Andväder du en mixer eller food processor ta med lite nässelspad.
Skala och hacka löken och vitlöken fint.
Smält smöret och fräs löken tills den är mjuk på svag värme.
Strö över mjölet och rör om.
Späd med nässelspad och buljong (vatten + buljongtärning) lite i taget under kraftig omrörning.
Tillsätt nässelhacket.
Koka upp och låt koka på svag värme i ca 10 minuter
Rör ner créme fraichen.
Smaka av med salt och peppar och tillsätt finhackad gräslök (alt riven muskot)
Ta lite mer buljongtärning för en fyllig och god smak.
Gott till:
Kokta ägghalvor eller prinskorv.
Finskivade rädisor är också gott till.
SMAKLIG MÅLTID!