Premieringar 2023

Ram och Lotta emottog tavla och blommor

Böle Grönsaker
Slow Food Gästrikland har, för 2023, valt att premiera Böle Grönsaker för att de med hårt arbete, engagemang och tålamod, trots torka, skyfall, rådjur och kålmask inte ger upp sitt odlande.

Böle Grönsaker kravodlar en stor variation av grönsaker ekologiskt helt utan gifter och konstgödsel.

Dessa fantastiska grönsaker levereras till oss konsumenter och ger oss möjlighet att njuta av dem.
Ett mycket viktigt arbete som vi inom Slow Food rörelsen värdesätter högt.

GOTT, RENT & RÄTTVIST

Premieringar 2022

Karin Ivarsson och Linda Elverstig
tog emot diplomet och blommorna igår på
Grands veranda i Gävle

MatVärden
Slow Food Gästrikland har, för 2022, valt att premiera MatVärden för dess tålmodiga och envetna arbete med att stödja lokalproducenter i Gävleborg med:

  • att utveckla sin verksamhet
  • att utveckla sina produkter och produktion
  • att sprida information om våra lokalproducenter
  • att bygga plattformar för försäljning
  • att ge stöd vid upphandlingar m.m.

Framför allt har MatVärdens enträgna arbete placerat Gävleborg
på Sveriges matkarta!
Ett mycket viktigt arbete som helt överensstämmer med de visioner som
Slow Food arbetar för i hela världen.

GOTT, RENT & RÄTTVIST

Premieringar 2021

Hans-Peter och Helene
Hans-Peter och Helene

e-gården
Slow Food Gästrikland har, för 2021, valt att premiera e-gården för deras engagemang och arbete:

  • att bevara lantraser
  • att satsa på en god och etisk djurhållning där djuren föds, växer upp och slaktas på gården
  • att satsa på eget slakteri och rökeri för att kunna förädla råvaran på bästa sätt.
  • att satsa på ett trivsamt gårdskafé där det erbjuds smakfull meny av egna produkter i en lugn och fridsam miljö
  • att satsa på egen gårdsbutik där försäljning av egna varor av högsta kvalitet erbjuds till försäljning
  • att satsa på att återställa betesmarker och åkrar som ramar in gården

Ett mycket viktigt arbete som helt överensstämmer med de visioner som
Slow Food arbetar för i hela världen.

GOTT, RENT & RÄTTVIS

Premieringar 2020

Från vänster, Gertrud Edström, ordf. Slow Food Gästrikland,
Dennis, Magnus och Lars-Göran Bergman.

Bergmans Fisk, Saltharsfjärden
Slow Food Gästrikland har, för 2020, valt att premiera Magnus, Lars-Göran och Dennis Bergman för deras engagemang och arbete att:

  • politiskt försvara det kustnära fisket
  • bevara och förvalta generationers mattradition
  • förädla hantverket
  • genom en satsning på butik och restaurang skapa arbetstillfällen i Norrsundet
  • genom sin satsning erbjuda konsumenter lokalt fiskad och förädlad fisk

Ett mycket viktigt arbete som helt överensstämmer med de visioner som
Slow Food arbetar för i hela världen.

GOTT, RENT & RÄTTVIST

Premieringar 2019

Reko-Ringen i Gävle
Under Slow Food Gästriklands årsmöte utdelades 2019 års premiering.
Premieringen 2019 går till Malin Pettersson och Jennie Johansson för deras arbete med att starta upp Reko-Ringen i Gävle.
Med starkt engagemang och osjälviskt ideellt arbete har Malin och Jennie tillsammans startat upp Reko-Ringen i Gävle.
Reko-Ringen har idag 21 anslutna producenter varav 18 är aktiva.
Detta initiativ, helt i Slow Foods anda, ger konsumenter i Gävle med omnejd möjlighet att handla lokalproducerade råvaror och produkter på ett enklare och strukturerat sätt.

På fotot från vänster: Gertrud Edström, ordf. Slow Food Gästrikland,
Malin Pettersson, Jennie Johansson och Landshövding Per Bill.
Foton: Jörgen Blom

 Premieringar 2018

En glad Ulrike Steiner
tar emot vår premiering för 2018.
Axmar Bruksbods första. Grattis!

Axmar Bruksbod
Axmar Bruksbod har skapat en lantlig, ombonad och stillsam miljö både i boden och i B&B. Här säljs och serveras i princip bara ekologiska produkter från jordens alla hörn samt egenproducerade produkter tillverkade av närproducerade råvaror.
Ett mycket genomtänkt och hållbart koncept.

slow-food-chiocciola
Ram tar emot
premieringen för 2018. Grattis!

Böle Grönsaker
Genom hårt arbete och fokus på det allra bästa odlar Ram ett varierat utbud av ekologiskt och KRAV-certifierade grönsaker på friland, helt utan gifter och konstgödsel. Böle Grönsaker erbjuder sina välsmakande, ekologiskt odlade grönsaker till försäljning på torg, marknader, leverans av grönsakskassar och i butiker för att förse oss kunder i Slow Foods anda.

slow-food-chiocciola
Mikael och Charlotte Dilén 
tar emot årets premiering . 
Grattis och lycka tilll med ert fina arbete. 

Diléns Saluhall
Diléns Saluhall arbetar för att förbättra maten som vi äter, erbjuder ekologisk produktion, äkta varor och närproducerad mat.
Genom sin saluhall får vi konsumenter tillgång till goda, rena råvaror och delikatesser från lokala producenter och egen produktion.

slow-food-chiocciola
Toni Melin tar emot 
premieringen för 2018. Grattis!

Hamrångebygdens Delikatesser
Hamrångebygdens Delikatesser har med tålamod och målmedvetet arbete skapat en möjlighet för bygdens befolkning att få tillgång till fina, lokalt producerade varor från traktens producenter.
Med tillgång till ett eget produktionskök har de lokala producenterna fått möjlighet till att utveckla produkter till fina delikatesser som fått spridning och kommit till glädje långt utanför Bergby.

slow-food-chiocciola
Stefan Johansson tar emot 
premierringen för 2018. 
Ni gör verkligen ett strålande arbete! 

Högbo Brukshotell
Högbo Brukshotell – en passionerad dröm om att skapa ett självförsörjande brukssamhälle har blivit till verklighet. Med egenodlade grönsaker, djuruppfödning, ysteri och bageri i kombination med skickliga kockar, produktutvecklare och konditorer skapas gastronomi .
Lokalt, ekologiskt, hållbart och här & närproducerat!

slow-food-chiocciola
Johan Flodman tar emot 
Matildas första premiering. Grattis! 

Restaurang Matildas
Med en matfilosofi att laga mat från grunden med råvaror efter säsong från utvalda producenter erbjuder Matildas sina gäster en gastronomisk upplevelse i en lugn och trivsam miljö.
Varje rätt är tillagad från grunden och med smak av kärlek.
En helhetsupplevelse utöver det vanliga.

slow-food-chiocciola
Lite utanför vårt distrikt, 
men så väl värda en premiering. 
Jonathan & Genevieve Bjurenstedt
tar emot 2018 års premieing.

Solgårdkrogen
Solgårdkrogen är en smaragd i Dalamiljö som tar gästernas smaklökar till upplevelser utöver det vanliga.
I samklang med natur och miljö serverar Solgårdskrogen uppfinningsrika kombinationer i säsongsanpassade menyer tillredda av egenodlade grönsaker och råvaror från moder jord; från skog, äng och sjö.

slow-food-chiocciola
Stefan Ehrin, 
kökschef på Söders Källa 
tar emot den välförtjänta 
premieringen för 2018. 
Grattis! 

Restaurang Söders Källa
Söders Källa, en restaurang utöver det vanliga, med menyer präglade av mathantverk och uppfinningsrikedom som får gästernas smaklökar att blomma. Här serveras specialiteter baserade på ekologiska och lokalproducerade råvaror samt egenproducerade delikatesser.

slow-food-chiocciola
Grattis! En glad och tomteklädd 
Lars-Ove Flodberg 
tar emot vår premiering för 2018. 

Trollharens Fisk
Med ursprung i generationers tradition har Trollharens Fisk bevarat och utvecklat råvaror till välsmakande delikatesser, förädlade lokalt på lokala råvaror. Trollharens Fisk erbjuder sina fina produkter i gårdsbutik, restaurang och försäljning på torg och marknader i Slow Foods anda.

slow-food-chiocciola

Premieringar 2015

Högbo bruks hotell
Med noggrannhet och omsorg väljer ni era råvaror på ett unikt sätt med delaktighet i hela produktionsledet.
En kompetent och intresserad kökspersonal förvandlar med stolthet de ekologiska och ”här”-producerade råvarorna till en kulinarisk upplevelse för gästen som också kan ta del av matens produktionshistoria.
Verksamheten är en bra förebild, en framtidsmodell.

Söders Källa
Er verksamhet genomsyras i alla led av en miljö- och hållbarhetsprofil från val av råvara till städ och rengöring. De utvalda ekologiska produkterna från vin och andra drycker och råvaror förvandlas till flexibla menyer där smak, årstid och ekologi skapar en trovärdig helhet.
Restaurangmiljön är minimalistisk och har toner av funkis och återbruk och med odlingarna på ”taket” skapas en unik helhetsbild.

Hamrångebygdens Delikatesser
Ett landsbygdsprojekt som har samverkan, närproducerat och kvalitet som sina honnörsord. Småskaliga producenter ges här möjlighet till inspiration, produktutveckling och försäljning och kunderna får tillgång till närproducerade råvaror till hög kvalitet. Den kooperativa ägandeformen skapar både ett gemensamt ansvar och en överlevnad.
Ett gott exempel på samverkan och förebild för andra landsbygdsföretagare.

**Hamrångebygdens Delikatesser är en butik placerad mitt i centrala Bergby som säljer närproducerade produkter. I samma lokal finns också ett produktionskök där lokala mathantverkare kan hyra in sig för att förädla sina råvaror. Butiken/köket drivs av föreningen Knutpunkten Landsbygdscenter och uppbyggnaden är finansierat av Leader Gästrikebygden**

Trollharens Feel Good
Ett kompletterande företag där resurser nyttjas med närliggande verksamheter. Företaget arbetar på ett personligt, innovativt och modernt sätt för att attrahera olika typer av kunder.
Med fokus på människan i centrum, där upplevelsen skapar välbefinnande genom naturen och bra omhändertagande både vad gäller mat och miljö.

slow-food-chiocciola

Premieringar 2010

Épi Bageri och Café, Gävle
Tydlig och målmedveten verksamhet där det småskaliga, ekologiska och de smakrika bröden och atmosfären ger en ny dimension till Gävles bröd –och café utbud. En helhetsupplevelse med den lugna, äkta och kontinentala stilen med rena smaker i god Slow Food-anda.

Berglunds Bageri och Café Kungsgården

Arbetar efter en bärande idé som efter 10 år är hållbar och ligger rätt i tiden.
Verksamheten har ett helhetstänk med kontroll över hela tillverkningskedjan från ax till limpa. En miljömedveten verksamhet som efter hand spetsats med mer surdegsbröd, caféverksamhet och en efterfråganstyrd utveckling i tiden. Alla era Italien resor har inspirerat till en unik Slow Food-anda unik för Sverige.

Bondenära Saluhall

En nystartad och medveten satsning på en verksamhet som kompletterar det traditionella butiksledet. Saluhallen marknadsför och förädlar lokala råvaror framför allt kött från Gästrikebönder där kvalitet och smak är viktiga förtecken. Man vill också vara ett skyltfönster för alla lokala producenter från närområdet.
Förutom smak och kvalitet är miljöarbetet en affärsidé som genomsyrar hela verksamheten.

Dunkers Gårdsdelikatesser
En specialaffär främst med inriktning på svenska ostar från småskaliga gårdmejerister.
Gedigen ostkunskap och utveckling av smaker och kombinationer
i samband med ost och vinprovningar.
Originella smakkombinationer i olika smårätter och bakverk inspirerade från både när- och fjärrområden.